در اینکه ورزش باعث تشکیل اندورفین در بدن, کاهش استرس و تقویت انرژی در طی فعالیتهای روزمزه می شود تریدی وجود ندارد. اما لازم است که بدانید در ورزش کردن هم نقطه ای وجود دارد که گذر از آن ممکن است تاثیرات معکوسی بروی بدن شما بگذارد.

بطورکلی, ورزش بیش از حد زمانی اتفاق می افتد که شما مدت زمان زیادی را با فشار زیاد و بطور پیوسته بدون استراحت را تمرین می کنید, که این مسئله باعث می شود بدن شما زمان کافی برای ریکاوری کردن از تنش های وارد شده را نداشته باشد.

معمولا در زمان ورزش کردن به نقطه ای می رسید که عضلات شما دچار سوزش می شوند, که نشان از اعمال فشار زیاد بروی عضلات شما می باشد. البته لازم بذکر است که رسیدن به این نقطه برای افراد با شرایط جسمانی مختلف متفاوت می باشد.

حال اگر شدت تمرینات خود را از این نقطه به بعد بیشتر کنید, که به لحاظ علمی به آن سندروم تمرین بیش از حد گویند, بدن شما ممکن است واکنش معکوسی نسبت به حالت ورزش کردن به روش استاندارد و طبق برنامه زمانبندی شما بدهد.

عموما ممارست به ورزش کردن بیش از حد بدون زمان بندی, که البته بیشتر در ورزشکاران تازه کار اتفاق می افتد, باعث خستگی عضلات, عدم رشد عضلانی چه به لحاظ قدرتی و سایزی, بیخوابی و اختلال در هرمونها در ورزشکار می شود. در ادامه به معرفی مهمترین اثرات منفی بیش از حد تمرین کردن و بدون برنامه زمانبندی شده می پردازیم:

1- خستگی بیش از حد عضلات

یک از اثرات منفی تمرین بیش از حد خستگی مزمن عضلات می باشد. در چنین شرایطی ممکن است که احساس کنید عضلات و اندام شما سنگین شده اند, و همچنین مدت زمان بیشتری طول می کشد تا ضربان قلب شما در حین تمرین ریکاوری شود.

در زمان ورزش بیش از حد که دیگر منبع تغذیه ای برای سوخت رسانی به عضلات باقی نمی ماند, عضلات از ذخیره غذایی خودشان جهت تامین انرژی مورد نیاز استفاده می کنند و به اصطلاح بدن دچار عضله سوزی می شود.

در زمان استراحت پس از تمرین, عضلات مستحکم تر و قابلیت ارتجاعی بیشتری پیدا می کنند, که در زمان ورزش بیش از حد این فرصت از عضلات گرفته می شود.

در این رابطه توصیه می شود که اگر هر روز تمرین می کنید سعی کنید تا هر روز عضلات مختلفی را درگیر کنید و فشار را بروی یک قسمت معین از بدن نگذارید. این مسئله باعث می شود تا عضلات فرصت کافی برای ریکاوری را داشته باشند.

خستگی مزمن عضلات

2- اختلال در خواب ( بیخوابی)

یکی دیگر از اثرات منفی ورزش بیش از حد اختلال در خواب و یا بیخوابی می باشد. لازم است که بدانید که خواب یک از عوامل تعیین کننده در افزایش استحکام عضلات در ورزشکاران می باشد. در زمان خواب, بدن مشابه هرمون رشد, هرمونهای عضله ساز از خود ترشح می کند.

همچنین, در زمان خواب میزان گردش خون در عضلات افزایش میابد که این مسئله باعث تسریع در فرآیند ریکاوری عضلات می شود. اما با ورزش بیش از حد و با بیخوابی این فرصت از عضلات گرفته می شود.


بیشتر بخوانید: 

چه میزان ورزش برای کاهش وزن مناسب می باشد؟

آیا پیلاتس برای لاغر کردن (کاهش وزن) مناسب است؟

حداقل 10000 قدم پیاده روی روزانه برای کاهش وزن


3- اختلال در هرمونهای بدن

در  زمان ورزش هرمونهای کورتیزول و آدرنالین در بدن ترشح می شود, که این هرمونها بواسطه استراحت در بدن به تعادلی می رسند. حال با ورزش بیش از حد سطح این دو هرمون بیش از حد افزایش میابد و باعث اختلال در هرمونهای بدن می شود.

بعنوان مثال یکی از وظایف کورتیزول در بدن کمک به تعادل اثر انسولین در زمان شکسته شدن گلوکز برای تولید انرزی می باشد. بعبارتی, کورتیزول باعث می شود تا عضلات و سلولهای چربی در مقابل انسولین مقاوم باشند. حال با افزایش پیوسته کورتیزول بواسطه فعالیت ورزشی زیاد باعث افزایش میزان مقاومت در برابر انسولین در بدن می شود. حال هرچه سلولها در مقابل انسولین مقاوم تر باشند, در نتیجه مقدار گلوکز بیشتر در خون شما انباشته خواهد شد که در نهایت بدن مجبور می شود تا این گلولز اضافی را بصورت چربی (چربی بد) مخصوصا در دور شکم ذخیره کند.

همچنین این مسئله برای بانوان دچار اختلال در دوره های ماهانه آنها می شود.

4- کاهش انرژی ذخیره شده بدن

در زمان ورزش زیادی, بدن ممکن است در نگهداری انرژی و مواد غذایی مورد نیازش دچار اختلال شود. مصرف تمام ذخیره مورد نیاز بدن باعث افزایش خستگی و کاهش بازسازی عضلات می شود.

این مسئله عموما خود را با علائمی نظیر ریزش موی سر, ترمیم دیر هنگام زخم ایحاد شده روی بدن, استخوان درد و تغییر در دامنه دید چشمان خود را نشان می دهد.

افت شدید انرژی بدن

5- تضعیف سیستم ایمنی بدن

با ورزش زیاد و اعمال فشار بیش از حد روی عضلات و استخوانها, بدان جهت که بدن باید مدت زمان بیشتری را صرف ریکاوری این قسمت ها بکند, سیستم ایمنی بدن بشدت دچار افت می شود و بدن را مستعد بسیاری از بیماریهای واگیردار می کند.

قطعا در بسیاری از ورزشکاران دیده اید, که عموما یا مریض نمی شوند و اگر بعنوان مثال سرما بخورند به بدترین شکل ممکن سرما می خورند.

نتیجه گیری

اگرچه فعالیتهای ورزشی روزانه همواره مورد توصیه پزشکان و متخصصین می باشد, اما با توجه به مطالب بالا حتما متوجه شده اید که ورزش بیش از حد نه تنها کمکی به سطح عملکردی شما نمی کند, بلکه حتی باعث بروز اختلالاتی در بدن شما نیز می شود.

اگر بطور پیوسته ورزش می کنید و یا اینکه قصد دارید تا ورزش را جزء ای از برنامه روزانه خود قرار دهید توصیه می شود که طبق برنامه و زمانبندی جلو بروید و از اعمال فشار زیاد بروی بدن خود اجتناب کنید. سعی کنید تا هر روز قسمتی از عضلات بدن را در تمرینات خود درگیر کنید. بعنوان مثال یک روز بالا تنه و یک روز پاینن تنه و روز دیگر قسمت هسته و تنه خود را درگیر کنید. این مسئله باعث کاهش فشار زیادی روی عضلات و فرصت کافی برای ریکاوری عضلات را می دهد.

اگر مطلب بالا برای شما مفید واقع شده است, سعی کنید تا ما را نظرات سازنده خود بهره مند سازید و در پایان از شما دعوت می کنیم تا محصولات فروشگاه لوازم ورزش برنا اسپرت بازدید نمائید.

تهیه کننده: فروشگاه لوازم ورزشی برنا اسپرت