در طول تکامل لوازم ورزشی از جمله راکت تنیس مواد مختلفی با نوآوریهای متعددی در ساخت راکت تنیس مورد استفاده قرار گرفته شده است. با این وجود, ترکیبی از سادگی و قابلیت عملکرد راکت, باعث شد تا تنها تعداد معدودی از مواد, دارای تاثیر دراز مدت در فریم راکت باشند.

مانند بسیاری از محصولات دیگر, چرخه انتخاب مواد برای فریم راکت با چوب آغاز گردید, که برای چندین قرن چوب بعنوان اصلی ترین ماده بکار رفته در راکت تنیس بشمار می آمد. پس از چند صد سال بود که تولید کنندگان اقدام به تولید فریم راکت از فلز نمودند. اما فریم های فلزی هیچگاه نتوانستند به اندازه راکتهای چوبی, برای مدت طولانی, بازار را در دست خود بگیرند و در واقع ظهور راکتهای کامپوزیتی فرصت پیشرفت راکتهای فلزی را از بین برد. امروزه بیشتر راکتها از کامپوزیتهای پایه فیبرکربنی تقویت شده با سایر مواد, بمنظور دستیابی به اهداف خاص, ساخته می شوند. در ادامه به معرفی هر یک از مواد غالب به کار رفته شده در راکت تنیس در طول تاریخ می پردازیم:

 جهت کسب اطلاع از جدیدترین محصولات ورزشی لطفا کانال ما را در اینستاگرام دنبال کنید

1- چوب

به جزء در موارد معدودی, ساخت راکت با فریمهای چوبی عملا منسوخ شده می باشد. هرچند که از آغاز پیدایش بازی تنیس, چوب به مدت تقریبا 400 سال به عنوان اصلی ترین ماده تشکیل دهنده فریم راکت بشمار می آمد. چوب در واقع یک کامپوزیت طبیعی بشمار می رود که خواص آن براساس نوع درختی که از آن گرفته شده و شرایط آب و هوایی رشد آن قابل تعیین می باشد. از چوبهای سخت تر مانند چوب درختا غان (Birch tree), چوب درخت افرا (Maple tree), چوب ماهون (Mahogany tree), درخت گردوی آمریکایی (Hickory tree) و چوب درخت راش (Beech tree) برای تولید راکتهای سخت تر و از چوب درختانی نظیر زبان گنجشک (Ash) و یا چوبهای نرمتر بمنظور ساخت راکتهای نرمتر و منعطف تر استفاده می نمودند.

اما راکتهای چوبی سرانجام پس از سالیان دراز جای خود را به راکتهای دیگری, از جمله راکتهای فلزی و کامپوزیتی دادند. از جمله معایب راکتهای چوبی در این راستا می توان به موارد زیر اشاره نمود.

1- ناپایداری و تاب برداشتن در اثر رطوبت محیط, که در نتیجه باعث کاهش طول عمر راکت می شد.

2- عیوب طبیعی در ساختار چوب که باعث تضعیف راکت می شد, و رفع آن باعث افزایش هزینه های کنترل کیفیت می شد.

3- مقاومت نهایی و خستگی کم این مواد که باعث فروپاشی این فریم ها در ضربات سنگین و کشش زیاد سیم می شد.

4- مشکل در ساخت راکتهای سبک و تو خالی.

5- استحکام نسبتا پایین اتصالات که تنوع راکتها را پایین می آورد.

بمنظور بهبود خواص مکانیکی اینگونه از فریمها, چوبها را با چرم, فلزات, پلی آمیدها و سرانجام کامپوزیتهایی نظیر فایبرگلاس و گرافیت لمینت نمودند, تا اینکه نهایتا چوبها جای خود را به مواد کامپوزیتی در ساخت فریم راکت تنیس دادند.


اجزا مختلف راکت تنیس

قوانین فدراسیون جهانی تنیس در ارتباط با راکت

معیارهای تاثیر گذار در انتخاب راکت


2- فلزات

پیدایش فریمهای فلزی به اوایل قرن 19 میلادی باز می گردد, اما تا سال 1960 میلادی طول کشید که اینگونه از فریمها تاثیر گذاری خود را در بازار نشان دهند. مزیت عمده اینگونه از راکتها, در مقایسه با فریمهای چوبی, استحکام بالای برشی و خستگی بود و قابلیت ساخت فریم با اشکال پیجیده تر نیز بوسیله فلزات ساده تر بود. در ابتدا فریمهای فلزی بصورت توپر و پس از آن فریمهای تو خالی که بمراتب سبکتر  و محکمتر بودند جای آنها را گرفت. برای اولین بار ساخت فریمهای بزرگتر, که قابلیت تحمل ضربات سنگین و کشش سیم راکت را داشته باشند, توسط فلزات امکان پذیر گردید. از جمله مزیت دیگر فریمهای فلزی, گلوگاه محکم در این فریمها بود, که این نقطه یکی از نقاط ضعف همیشگی فریمهای چوبی بود. اما در فریمهای فلزی این مشکل با کمترین هزینه برطرف گردید.

تنها آلیاژ فلزی که بطور مکرر در فریمهای فلزی مورد استفاده قرار می گرفت, آلومینیوم با گرید 6061 بود, که این فلز بمنظور رسیدن به خواص مطلوب تحت عملیات حرارتی خاصی قرار می گرفت. آلومینیوم امروزه نیز در فریم راکتهای ارزان قیمت در بازار از جایگاه مهمی برخوردار می باشد.

 جهت کسب اطلاع از جدیدترین محصولات ورزشی لطفا کانال ما را در اینستاگرام دنبال کنید

3- کامپوزیتها

امروزه انواع مختلفی از راکتهای کامپوزیتی در دسترس می باشند, و اکثر آنها از جدیدترین تکنولوژی مواد کامپوزیتی بهره می برند. کامپوزیتها هم شامل فیبر و فیلامنت از مواد بسیار قوی مانند گرافیت, گلاس, بور و سرامیک می باشند, و هم شامل لمینت سازی انواع مختلفی از مواد با خواص منحصر به فرد مانند چوب, گلاس و آلومینیوم تولید می شوند. فرآیندهای امروزی باعث بهبود خواص مواد از لحاظ انعطاف پذیری, استحکام ساختاری, وزن و غیره می شوند. علاوه براین, بدلیل طبیعت فیبری مواد, فایبرها می توانند بگونه ای جهت یابی شوند, که باعث استحکام و سختی در یک جهت فریم و انعطاف پذیری در جهت دیگر فریم شوند.

راکتهای باصطلاح گرافیتی و کربنی عمدتا شامل کامپوزیتهای زمینه اپوکسی تقویت شده با کربن فایبر می باشند, در حالیکه فیبرهای گلاس و آرامید به مقدار کمی در بعضی از راکتها استفاده می شوند. علاوه براین, ترموپلاستیکها به شکل پلی امید عمدتا بصورت ماتریس در این کامپوزیتها مورد استفاده قرار می گیرند.


فیزیک راکت تنیس

سیم راکت تنیس


بطورکلی فریمهای ساخته شده از کامپوزیتها از دو قسمت فیبر و ماتریس تشکلیل می شوند. از جمله فیبرهای استفاده شده در این نوع از کامپوزیتها می توان به فیبرهای کربن, گلاس فایبر, آرامید فایبر و فیبر بور اشاره نمود. از جمله ماتریس های مورد استفاده در فریم هم می توان به ترموست ها (رزینهای اپوکسی) و ترموپلاستیک ها (پلی آمیدها) اشاره نمود.

4- الاستومرها

انواع مختلفی از الاستومرها توسط سازندگان مختلف بواسطه خواص جذب ارتعاشات این مواد, در راکت و یا قطعات جانبی راکت, مورد استفاده قرار می گیرند. دو نوع لاستیک وجود دارد , که یکی لاستیکهای طبیعی می باشند که از لاتکس و درخت و سایر منابع طبیعی گرفته می شود و دیگری لاستیکهای مصنوعی می باشند که محصول جانبی نفت می باشد. خصوصیت اصلی این مواد اینست, که می توان این مواد را چندین برابر طول اصلی شان کشید و بدون تاب خوردگی به شکل اولیه شان بازگرداند.

 جهت کسب اطلاع از جدیدترین محصولات ورزشی لطفا کانال ما را در اینستاگرام دنبال کنید

تهیه کننده: گروه برنا اسپرت (فروشگاه تخصصی لوازم ورزشی)