این سندروم اشاره به درد پشت قوزک پا, که در نتیجه برخورد بافت نرم با برجستگی پشت استخوان تالوس ایجاد می شود, دارد. اس تریگونیوم در واقع یک تکه استخوان اضافه می باشد که در پشت استخوان تالوس در قوزک پا قرار دارد. این استخوان بوسیله باندهای فیبری به استخوان تالوس متصل می باشد. وجود این استخوان در این ناحیه معمولا بصورت ارثی رخ می دهد و معمولا افراد کمی این تکه استخوان اضافه را در پای خود دارند.

معمولا افراد کمی در صورت بروز مشکل از وجود این تکه استخوان اضافه در پای خود مطلع می شوند. در افراد عادی از هر 20 نفر 1 نفر با توجه به بروز مشکل در این ناحیه از آن مطلع می شوند اما در فوتبالیست های حرفه ای در هر 5 نفر 1 نفر همچین برجستگی ای دارد. این برجستگی در نتیجه خم شدن بیش از حد پا به سمت پایین (Hyper plantar flexion) در حین ورزش فوتبال ایجاد می شود. در نتیجه این برخورد بافت نرم به این استخوان اضافه, پشت قوزک دچار ورم و درد می شود.

 

علائم و نشانه های سندروم اس تریگونیوم

درد در پشت قوزک پا اولین نشانه این جراحت می باشد. از طریق ارزیابی دکتر یا فیزیوتراپ با تماس ناحیه جلوی تاندون آشیل (Achilles Tendon) می توان این عارضه را تشخیض داد. با تماس دست, درد وجود دارد و همچنین برجستگی استخوان قابل لمس می باشد. تشخیص سندروم اس تریگونیم معمولا با دیدن عکس های اشعه ایکس از نمای کناری قوزک قابل تایید می باشد.

درمان سندروم اس تریگونیوم

استراحت از فعالیت هایی که باعث بدتر شدن شرایط می شود برای مدت 4 تا 6 هفته بمنظور التیام بافت نرم لازم می باشد. استفاده از کیسه های یخی برای مدت بیست دقیقه در هر دو ساعت موثر می باشد.

پزشک ممکن است جهت کاهش ورم بافت نرم از داروهای ضد ورم و یا تزریق کورتیکوستروئیدی استفاده کند. اگر با توجه به اعمال فوق همچنان درد و ورم وجود داشته باشد متخصص ارتوپد یک تصمیم به حذف این برجستگی می گیرد. فرآیند توانبخشی با فیزیوتراپ متخصص معمولا بین 4 تا 8 هفته قبل از بازگشت به فعالیت ورزشی طول می کشد.

پیشگیری از سندروم اس تریگونیوم

 

در افرادی که دارای برجستگی استخوانی در پشت استخوان تالوس می باشند, کار زیادی نمی توان انجام داد. اما استفاده از قوزک بندهای مناسب جهت کاهش پلانتار فلکشن ( حرکت بیش از حد رو به پایین پا) و برخورد بافت نرم با برجستگی پشت قوزک بسیار مفید می باشد.