بطور کلی ادبیات فنی و فیزیک تنیس عمدتا بروی فریم راکت, توپ, زمین بازی و سطح برخورد توپ با راکت و زمین متمرکز می باشد و عمدتا سیم راکت توسط بسیاری از ورزشکاران مبتدی و نیمه حرفه ای نادیده گرفته می شود, و به همین دلیل افراد تازه کار و نیمه حرفه ای بیشتر تمرکز خود را به انتخاب جنس فریم راکت و اندازه راکت معطوف می کنند تا سیم راکت.

اما لازم است بدانید که برای ورزشکاران حرفه ای و افرادی که در رنکینگ جهانی حضور دارند انتخاب نوع سیم راکت, نوع بستن سیم راکت و میزان کشش بسته شدن سیم از اهمیت بسیار زیادی برخوردار می باشد. اهمیت این مسئله به قدری زیاد می باشد, که تنیس بازانی که جزء 200 تنیس باز حرفه ای جهان می باشند همواره در تورنمنت های بین المللی از 4 تا 6 راکت در هر مسابقه خود استفاده می کنند, به گونه ای که هر یک از این راکتها تنها ساعاتی قبل از مسابقه سیم کشی شده اند تا از کشش یکسان و تازه آنها در هر مسابقه اطمینان حاصل شود. حتی این امکان وجود دارد که در یک مسابقه یک ورزشکار در یک ست نیز چند بار راکت خود را تعویض کند. بطور میانگین ورزشکاران حرفه ای روزانه هزینه ای حدود 500 دلار صرف سیم کشی جدید راکت خود می کنند, و البته لازم بذکر است که برای ورزشکاران حرفه ای این هزینه ها معمولا توسط اسپانسرهای آنها تامین می شود. همچنین تنیس بازان با رتبه های پایین تر نیز از چندین راکت چه برای مسابقه و چه برای تمرین استفاده می کنند و آنها را مرتبا در بازه های زمانی معین سیم کشی می کنند تا بتوانند از حداقل فرصتها برای کسب امتیاز استفاده کنند. این مسئله برای ورزشکاران مبتدی و کسانیکه بصورت تفریحی تنیس بازی می کنند ممکن است که اهمیت زیادی نداشته باشد و این افراد ممکن است, فقط زمانیکه سیم راکتشان پاره شود به فکر سیم کشی مجدد راکت و یا بطور کلی تعویض راکت بیفتند.

 جهت کسب اطلاع از جدیدترین محصولات ورزشی لطفا کانال ما را در اینستاگرام دنبال کنید

بطورکلی, سیم راکت نقش بسیار تعیین کننده ای در زمان یک مسابقه ایفاء می کند و نحوه بستن سیم و میزان کشش بستن سیم و نوع جنس سیم نقش بسیار مهمی در عملکرد یک ورزشکار حرفه ای ایفاء می کند.


اجزا مختلف راکت تنیس

قوانین فدراسیون جهانی تنیس در ارتباط با راکت

معیارهای تاثیر گذار در انتخاب راکت


سیم در راکت بصورت یک ترامپولین عمل می کند و بسته به نوع بسته شدن سیم به راکت می توان به سرعت و قدرت متفاوتی در زمان ضربه زدن دست یافت. نقش اصلی سیم در راکت کاهش نیروی ضربه ای بروی دست و بازو می باشد. سیم های راکت معمولا در کشش های مختلف بروی راکت بسته می شوند و عموما ورزشکاران حرفه ای ترجیح می دهند که سیم با حداکثر کشش بروی راکت بسته شود و ورزشکاران مبتدی و نیمه حرفه ای ترجیح می دهند که سیم با کشش کمتری بروی راکت بسته شود. علت این مسئله این می باشد که ورزشکاران حرفه ای, با توجه به مهارتی که دارند, همواره در زمان ضربه زدن به وسط راکت ضربه می زنند ولی ورزشکاران مبتدی معمولا ضربه هایشان متمایل به لبه های راکت می باشد. از این رو, ورزشکاران مبتدی ترجیح می دهند که سیم با کشش کمتری بروی راکت بسته شود تا ارتعاشات کمتری در زمان ضربه زدن متوجه شوند در حالیکه این مسئله برای ورزشکاران حرفه ای از اهمیت چندانی برخوردار نمی باشد. همچنین لازم بذکر است که شوک و ارتعاشات هم با کاهش سفتی سیم راکت و هم از طریق اعمال ضربه از ناحیه شیرین راکت قابل کاهش می باشد.

بسیاری از سازندگان راکت عموما توصیه می کنند که جهت دستیابی به کنترل بیشتر بهتر است که سیم راکت با کشش بیشتری بسته شود و همچنین جهت دستیابی به قدرت بیشتر بهتر است که سیم با کشش کمتری بسته شود. اما تحقیقات آزمایشگاهی نشان داده اند که هر دو این روش دارای تاثیر کمی بروی قدرت و کنترل توپ دارد.

 جهت کسب اطلاع از جدیدترین محصولات ورزشی لطفا کانال ما را در اینستاگرام دنبال کنید

از جمله مواد متداول و مورد استفاده در سیم راکتها, می توان به احشاء طبیعی (Natural Gut), Zyex, نایلون (Nylon), پلی استر (Polyster) و کولار (Kevlar) اشاره نمود. احشاء طبیعی معمولا بهترین نوع سیم راکت می باشد, که توسط احشاء گاو تولید می گردند, و عمدتا توسط ورزشکاران بسیار حرفه ای مورد استفاده قرار می گیرند. احشاء طبیعی در مقایسه با سیم های مصنوعی دارای قابلیت ارتجاعی بیشتری می باشند, قدرت و کنترل بیشتری ایجاد می کنند, کشش خود را برای مدت بیشتری حفظ می کنند و شوک کمتری بدستان ورزشکار وارد مینماید. تنها عیب سیمهای ساخته شده از احشاء طبیعی اینست که در مقایسه با سایر سیمها بسیار گرانتر می باشند, از اینرو بسیاری از ورزشکاران ترجیح می دهند تا از سیمهای مصنوعی ساخته شده از جنس نایلون و پلی استر استفاده نمایند. سیمهای ساخته شده از جنس نایلون و پلی استر معمولا بصورتها مختلفی نظیر بافته شده, بصورت تکی یا چند تایی, موجود می باشند که خواص هر یک از آنها با یکدیگر متفاوت می باشد. دو نوع دیگر سیمها یعنی Zyex و کولار معمولا به ندرت مورد استفاده قرار می گیرند.


فیزیک راکت تنیس

مواد بکار رفته در فریم راکت


ضخامت سیم نیز بروی نحوه عملکرد راکت تاثیز گذار می باشد. معمولا ضخامت سیم ها از 13 گیج ( 1.65 تا 1.8 میلیمتر) تا 22 گیج ( 0.6 تا 0.7 میلیمتر) می باشد. هرچه ضخامت سیم نازکتر باشد, توپ با سرعت بیشتری از سطح راکت جدا می شود و همچنین سیمهای نازک این قابلیت را به ورزشکار می دهند که چرخش بیشتری بروی توپ اعمال نمایند. تنها عیب سیمهای نازک اینست که زود از هم گسیخته می شوند. در مقابل سیمهای ضخیم تر عمر بیشتری دارند و کنترل بیشتری در اینگونه از سیمها در مقایسه با سیمهای نازک حاصل می شود در حالیکه قدرت کمتری ایجاد می کنند. بیشتر ورزشکاران معمولا از سیم با گیج 16 (یعنی ضخامت 1.26 تا 1.34 میلیمتر) استفاده می کنند.

همچنین سیمها را می توان هم بصورت متراکم (18 رشته اصلی و 20 رشته عرضی) و هم بصورت باز (16 رشته اصلی و 18 رشته عرضی) روی راکت بست. در حالت متراکم, زمانیکه ورزشکار به توپ ضربه می زند, سیمها خیلی خم نمی شوند و این بدان مفهموم می باشد که در دو راکت مشابه که از سیم های مشابه و با کشش یکسان استفاده شده باشد, راکت با تراکم بیشتر دارای خواص کنترلی بیشتر, عمر بیشتر و قدرتی کمتر در مقایسه با راکت با تراکم کمتر می باشد. همچنین اعمال تاپ اسپین در راکت با تراکم کمتر راحتتر می باشد.

 

 جهت کسب اطلاع از جدیدترین محصولات ورزشی لطفا کانال ما را در اینستاگرام دنبال کنید

تهیه کننده: گروه برنا اسپرت (فروشگاه تخصصی لوازم ورزشی)