سبد خرید خالی است!
آسیبهای ناحیه تنه و لگن
درد ناحیه شکم ممکن است در نتیجه کشیدگی عضلات شکمی در نتیجه فعالیت های ورزشی باشد. به طور متناوب, تنش شکمی در حین فعالیتهای ورزشی غیر متداول نمی باشد.
کشش عضلانی اشاره به پارگی بین عضلانی دارد. معمولا عضلات با نیروی زیاد در محدوده بیش از حد مجاز کشیده می شوند و پاره می شوند. بسته به میزان شدت جراحت, این آسیب دیدگی به سه درجه یک, دو و سه طبقه بندی می شود:
1- درجه یک که در آن تعدای از فیبرهای عضلانی پاره شده اند
2- درجه دو که تعداد بیشتری از فیبرهای عضلانی پاره شده اند
3- درجه سه که پارگی کامل عضله شکمی را دربرمی گیرد
عضلات شکمی شامل رکتوس آبدومینوس (Rectus Abdominus) , آبلیکوس داخلی (Internal Obliques) و آبلیکوس خارجی (External Obliques) می باشد. در بین این عضلات, رکتوس آبدومینوس برجسته ترین آنها می باشد و بصورت شش تکه قابل رویت می باشد. وظیفه این عضله خم کردن ستون فقرات, بعنوان مثال خم شدن ستون فقرات در زمان نشستن, می باشد. عضلات داخلی و خارجی آبلیکوس با یکدیگر کار می کنند و وظیفه پیچش تنه (trunk) را بر عهده دارند. این عضلات در حالت انقباض ناگهانی, مانند پیچش تنه بصورت غیر کنترل شده, می توانند آسیب ببینند.
علائم و نشانه های تنش شکمی
در آسیب گرید یک علائم تنش شکمی تا زمان افزایش فعالیت ممکن است بروز نکند. احساس گرفتگی و سفتی و مقداری احساس درد در زمان کشش و انقباض عضلانی ممکن است وجود داشته باشد.
در گرید دو تنش شکمی, درد فوری بطوریکه از گرید یک شدیدتر می باشد وجود دارد. این درد در حالت کشش و انقباض عضلات شکمی تشدید می شود. این گرید با تماس دچار درد می شود.
در گرید سه احساس درد و سوزش فوری وجود دارد و ورزشکار بدون درد قادر به حرکت نمی باشد. در این حالت عضلات به طور کامل پاره شده و ممکن است که مقداری انباشتگی بافت نرم در بین لایه های عضلانی که به فتق معروف می باشد وجود داشته باشد. در گرید دو و سه یک کبودی ممکن است در زیر منطقه جراحت بعد از چند روز بدلیل خونریزی بافتها بوجود بیاید.
درمان تنش شکمی
درمان فوری برای هرگونه آسیب عضلانی شامل استراحت, یخ و فشار می باشد. استفاده از کیسه های یخی برای مدت بیست دقیقه در هر دو ساعت باعث تسکین درد و خونریزی بافتهای داخلی می شود.
استراحت یک روش منطقی برای درمان می باشد که البته توسط بعضی از ورزشکاران مورد بی توجهی قرار می گیرد. این امر یک کار غیر منطقی می باشد زیرا که تبدیل آسیب گرید یک به دو و دو به سه خیلی سریع صورت می گیرد. به طور کلی در آسیب گرید یک باید 3 هفته استراحت در نظر گرفته شود و در گرید دو بین 4 تا 6 هفته باید در نظر گرفته شود. در مورد پارگی کامل یعنی گرید 3 ممکن است جهت ترمیم احتیاج به عمل باشد و پس از آن 3 ماه فرآیند توانبخشی باید در نظر گرفته شود.
پیشگیری از تنش شکمی
استفاده از توصیه های زیر جهت کاهش احتمال آسیب دیدگی تنش شکمی می تواند مفید باشد:
- گرم کردن: قبل از آغاز مسابقه یا تمرین گرم کردن عضله باعث کاهش احتمال آسیب کشیدگی عضله شود, زیرا که افزایش درجه حرارت بدن میزان کشش عضله را افزایش می دهد. مدت زمان مناسب برای گرم کردن بدن حداقل بیست دقیقه می باشد و بهتر است فعالیت آرام آرام آغاز شود.
- انجام فعالیت های ریکاوری بعد از هر جلسه تمرینی و مسابقه باعث فرآیند سر کردن مناسب می شود. این امر باعث می شود تا عضلات از مواد زائد خالی شوند. انجام حرکات کششی بهترین کار برای این امر می باشد.
- حفظ استقامت و انعطاف پذیری عضله باعث جلوگیری از کشیدگی عضله می شود. افزایش استقامت عضلات به ورزشکار این اجازه را می دهد تا فعالیت های ورزشی را با کنترل بیشتری انجام دهد. سفتی عضلات با تنش بر روی عضلات همراه می باشد. استفاده از حرکات کششی برای این منظور بسیار مفید می باشد.
- رژیم غذایی نیز در آسیب عضلات تاثیر گذار می باشد. اگر ورزشکار در 48 ساعت گذشته از کربوهیدرات زیاد استفاده کند لذا منبع تغذیه مناسب برای انرژی لازم برای انقباض عضله موجود می باشد. در صورت تغذیه ناکافی فرد دچار خستگی زود و در نتیجه افزایش احتمال آسیب دیدگی می شود.