آسیب قوزک پای اسنوبردر, اصطلاح رایج شکستگی بخش جانبی استخوان تالوس که در بخش خارجی قوزک قرار دارد, بالای استخوان پاشنه, می باشد. شکستگی این بخش از استخوان تالوس در حالت عادی خیلی نادر می باشد بطوری که در حدود 1 درصد از آسیب قوزک پا را شامل می شود. در صورتی که در ورزش اسنوبرد این آسیب دیدگی 15 درصد آسیب دیدگی قوزک پا را شامل می شود. از آنجائیکه این آسیب دیدگی در اسنوبرد بازها 15 برابر بیش از افراد عادی است به این آسیب دیدگی آسیب قوزک پای اسنوبردر می گویند.

 

 

  استخوان تالوس در بالای استخوان پاشنه قرار دارد و از بالا با استخوان ساق مفصل می شود که مفصل قوزک را شکل می دهد. همچنین این استخوان تماسی با ملیولس خارجی استخوان فیبولا در بخش خارجی قوزک دارد. فرآیند خارجی تالوس یک اصطلاح پزشکی برای بخشی از استخوان تالوس است که در بخش خارجی قوزک قرار دارد دقیقا در بالای استخوان پاشنه.

زمانی که قوزک به حالت دورسی فلکس (dorsiflexed) , پنجه به سمت ساق نزدیک شود, استخوان تالوس در محل خود توسط استخوانهای اطراف قفل می شود. اگر شخصی پای خود را به حالت دورسی فلکس در بیارد و بعد قوزک خود را به سمت خارج غلط دهد در نتیجه بخش خارجی تالوس بین استخوان پاشنه و ملیولس خارجی فیبولا پرس می شود. اگر این نیرو بقدری کافی بزرگ باشد این بخش خارجی استخوان می شکند.

علائم و نشانه های آسیب قوزک اسنوبردر

در زمان ورزش اسنوبرد درد وجود دارد. عموما, درد قوزک در محل ملیولس خارجی استخوان فیبولا (برجستگی استخوانی در بخش خارجی قوزک) وجود دارد. همچنین این نقطه به تماس حساس می باشد ومعمولا با ورم و کبودی همراه می باشد.

تقریبا نیمی از شکستگی های زائده خارجی استخوان تالوس در مراحل اولیه تشخیص داده نمی شوند. حتی از طریق اشعه ایکس نیز شکستگی قابل رویت نمی باشد.

در جایی که درد همچنان بمدت چند هفته وجود داشته باشد و همچنین تصاویر اشعه ایکس نشانی از شکستگی نداشته باشد لذا باید از تصاویر سی تی اسکن استفاده کرد. در صورت احتمال بروز آسیب قوزک پای اسنوبردر, فرد آسیب دیده باید از عصا و یا گچ های برداشتنی تا زمان انجام سی تی اسکن استفاده کند. تصاویر سی تی اسکن قادر به نشان دادن شکستگی زائده خارجی استخوان تالوس با جزئیات کامل می باشد.

درمان آسیب قوزک پای اسنوبردر

 تشخیص هر چه سریعتر این آسیب دیدگی باعث کاهش احتمال انحطاط و ناتوانی عملکردی بعدی قوزک می شود. اگر این آسیب دیدگی سریع برطرف نشود لذا شخص ممکن است تلاش به انجام فعالیت با قوزک شکسته کند که این امر منجر به دردهای مزمن بعدی و همچنین آرتروز قوزک پا در آینده شود.

مراحل اولیه درمان مشابه درمان پیچیدگی قوزک پا می باشد. استفاده از کیسه های یخی جهت تسکین درد مناسب می باشد اما ممکن است از داروهای ضد درد نیز استفاده شود. به محض برطرف شدن ورم اولیه مراحل بعدی درمان امکان پذیر می باشد.

حتی در صورت تشخیص سریع شکستگی نیز امکان بروز مشکلات بلند مدت نیز وجود دارد زیرا که استخوان تالوس دارای منابع تغذیه خونی مناسبی نمی باشد که این امر موجب محدود کردن پروسه درمان می شود. نهایتا این امر موجب تاخیر در یکپارچگی استخوان, درد مزمن, و نهایتا آرتروزز قوزک پا می شود.

بررسی شکستگی زائده خارجی استخوان تالوس باید توسط پزشک ارتوپد مورد بررسی قرار گیرد. اگر تصاویر سی تی اسکن نشان از این بود که استخوان از محل شکستگی جابجا نشده است لذا استفاده از فعالیت های بدون وزن با عصا و استفاده از گچ های برداشتنی برای مدت 6 هفته روش درمان مناسبی می باشد. در صورتی که, تکه های استخوان جابجا شده باشد و شکستگی دارای تکه های زیاد باشد لذا انجام عمل جراحی روش درمان می باشد.

در حین عمل جراحی, هرگونه اندام سست حذف و شکستگی ها توسط پیج در محل خود فیکس می شوند. بعد از عمل جراحی عدم انجام فعالیت های با وزن با استفاده از گچ های برداشتنی بمدت 6 هفته لازم می باشد. زمانیکه التیام شکستگی توسط دکتر تائید شد لذا فرایند توانبخشی بوسیله فیزیوتراپ قابل حصول می باشد. ورزشهای هیدروتراپی جهت بازیابی رنج حرکتی قوزک خیلی مفید می باشد. انجام ورزشهای بدون وزن مانند راه رفتن در آب با استفاده از کمربندهای شنا جهت بازیابی سفتی خیلی موثر می باشد. همچنین فیزیوتراپی با دست جهت رسیدن به حرکت نرمال قوزک بسیار اهمیت دارد.

پیشگیری از آسیب قوزک پای اسنوبردر

استفاده از تختهای گردان جهت افزایش پایداری و سیستم حس عمقی که در نتیجه باعث کاهش احتمال این آسیب دیدگی می شود مناسب می باشد. استفاده از تختهای گردان و قوزک بند بطور متداول در جهت توانبخشی قوزک مورد استفاده قرار می گیرد. استفاده از تختهای گردان باعث بهبود سیستم رسپتوری و عملکرد سیستم عصبی می شود. مطالعات اخیر نشان داده اند که استفاده از این تخت ها باعث بهبود ایستادن بر روی یک پا و تعادل می شود در حالیکه مطالعات دیگر نشان داده اند که کسانی که از این تخت ها استفاده می کنند در مقایسه با کسانی که استفاده نمی کنند کمتر دچار پیچیدگی قوزک پا می شوند.

استفاده از قوزک بندها و کفش های برش بالا (High Cut Shoes) ساپورت بیشتری به قوزک پا می دهد. اینگونه از تجهیزات مانند یک قید فیزیک عمل می کند که مانع از در رفتگی قوزک می شود.