سبد خرید خالی است!
آسیبهای ناحیه شانه
آسیب روتاتور کاف یکی از دلایل عمده درد شانه می باشد. این عارضه معمولا با ورم آغاز می شود, که اغلب به التهاب تاندون روتاتور کاف ارجاع داده می شود. عضلات روتاتور عضلات کوچکی می باشند (Subscapularis, Supraspinatus, Infraspinatus and Teres minor) که در اطرف مفصل شانه قرار دارند.
اگرچه هریک از این عضلات نقش بخصوصی دارند, اما وظیفه اصلی آنها کار با یکدیگر جهت پایدار کردن سر استخوان هومر(بازو) در سوکت شانه می باشد.
اغلب به مردم گفته می شود که آنها در یکی از عضلات یا تاندون روتاتور کاف دچار آسیب دیدگی شده اند, که عمده ترین آن التهاب تاندون سوپراسپیناتوس می باشد. هرچند, به نظر بعید می آید که مشکل فقط مربوط به یک عضله باشد. بهترین جراحان دنیا به چنین وضعیتی آسیب روتاتور کاف می گویند و عارضه را به کل تعمیم می دهند.
اگرچه این آسیب دیدگی در نتیجه یک تصادف جراحتی می تواند ایجاد شود, اما این امر متداول نمی باشد. آسیب روتاتور کاف معمولا با یک ورم آغاز می شود که در نتیجه تعدای میکرو جراحت ایجاد شده است. اگر علت ورم پیگیری نشود و در دراز مدت ادامه یابد ممکن است که پاره گی جزئی تبدیل به پارگی کامل روتاتور کاف شود.
سه دلیل عمده برای ایجاد این میکرو جراحت ها وجود دارد:
- برخورد اولیه (Primary Impingement): قوس کوراکو-آکرومیال (Coraco-Acromial Arch) تشکیل یک پل روی روتاتور کاف می نماید. این پل از استخوان و لیگامان که بوسیله یک کیسه حاوی مایع به نام ساب آکرومیال بیورسا احاطه شده تشکیل شده است. فضای زیر این پل که برای روتاتور کاف موجود است به فضای ساب آکرومیال موسوم می باشد. در بعضی از افراد این فضا کوچک می باشد که از بدشانسی آنها می باشد, البته این فضا بوسیله شرایط دیگر مانند استیوآرتروز نیز کوچک می شود. حال به هر دلیل که این فضا کوچک شود, فعالیتهای مکرر بالای سر مانند ورزش بسکتبال باعث می شود که روتاتور کاف در این قوس له شود که در نتیجه منجر به ورم کاف می شود.
- برخورد ثانویه (Secondary Impingement): بعضی از مردم دچار ناپایداری شانه می باشند که در نتیجه لقی در شانه, که ممکن است از بدو تولد باشد یا در نتیجه یک جراحت باشد, ایجاد می شود. اغلب این ناپایداری در نتیجه فعالیت مکرر بالای سر یا پوسچر (طرز قار گیری بد) بد و یا عدم فعالیت ایجاد می شود. در نتیجه این ناپایداری, عضله روتاتور کاف مجبور می باشد که جهت پایداری شانه بیش از حد فعالیت کند که در نتیجه منجر به ورم آن می شود. نهایتا, روتاتور کاف ضعیف و خسته می شود و نمی تواند مانع از له شدن سر استخوان هومر در فضای کوراکو-آکرومیال شود. از آنجائیکه این برخورد در نتیجه فضای کوچک ایجاد نمی شود به آن برخورد ثانویه گویند.
- کشش بیش از حد (Overstraining): در فعالیتهای پرتابی سنگین, مانند سرویس تنیس, تنش زیادی به روتاتور کاف وارد می شود. با تکرار و استعمال مفراط آن باعث ورم روتاتور کاف و پارگی آن می شود.
علائم و نشانه های آسیب روتاتور کاف
علائم و نشانه های این عارضه شامل ضعف, از دست رفتن حرکت و درد شانه می باشد. میزان درد وابسته به وسعت جراحت می باشد. بیمارانی که در مراحل اولیه ورم قرار دارند ممکن است فقط با فعالیتهای بالای سر دچار درد شوند, اما افرادی که دچار پارگی روتاتور کاف هستند بدلیل درد ممکن است قادر به خوابیدن نباشند.
فیزیوتراپ ها تعدای از تستهای فیزیکی دارند که برای تشخیص و میزان شدت آسیب روتاتور کاف مناسب می باشد. همچنین بررسی ناپایداری شانه در تشخیص این عارضه مفید می باشد. تصاویر اشعه ایکس ممکن است که علائمی از پارگی روتاتور کاف ارائه دهند اما اسکن م آر آی (MRI) یک روشی می باشد که می تواند وجود پارگی را تعیین کند. استفاده از اسکن التراسوند بوسیله متخصص سونوگرافی در تشخیص این عارضه نیز مفید می باشد.
درمان آسیب روتاتور کاف
بهترین درمان پارگی روتاتور کاف عمل جراحی می باشد. درمانهای فیزیوتراپی در جایی که پارگی وجود ندارد و فقط ورم وجود دارد مفید می باشد. هدف از درمان کاهش ورم با استفاده از یخ درمانی و داروهای ضد ورم تجویز شده توسط پزشک می باشد. درجائیکه قرص های ضد ورم مفید نمی باشد استفاده از ژلهای ضد ورم می تواند موثر واقع شود. برای کسانیکه به فعالیتهای ورزشی و کاری خود می خواهند ادامه دهند استفاده از ساپورتهای نئوپرنی می تواند مفید باشد.
استفاده از کیسه های یخی می تواند باعث تسکین درد و ورم شود.
تزریق کرتیکواستروئید بطوریکه باعث غوطه وری روتاتور کاف شود و نه اینکه بطور مستقیم به آن تزریق شود توسط بعضی از پزشکان جهت کاهش ورم استفاده می شود. البته استفاده از آن باید با احتیاط باشد زیراکه عدم احتیاط باعث آسیب بیشتر می شود.
زمانیکه درد و ورم فروکش کرد, تمرینهای ورزشی جهت بازیابی بازه حرکتی می تواند آغاز شود, بهمراه فعالیتهای استقامتی با احتیاط. استفاده از باندهای مقاومتی برای این امر مفید می باشد. خطا در انجام تکنیکهای ورزشی نیز باعث بروز این مشکل می شود.
استفاده از عمل جراحی در صورتی که فیزیوتراپی مفید واقع نباشد صورت می گیرد. هدف از جراحی بزرگ کردن فضای ساب آکرومیال می باشد.
پیشگیری از آسیب روتاتور کاف
برای ورزشکاران, باید به انجام فعالیتهای انعطاف پذیری, استقامتی و تحملی عضلات شانه پرداخته شود. استفاده از تکنیکهای صحیح و تجهیزات مناسب ورزشی در کاهش احتمال این آسیب دیدگی مفید می باشد. افزایش تمرینات باید بصورت تدریجی باشد تا از بروز آسیب جلوگیری نماید. نهایتا, قبل و بعد از تمرین از فرآیند گرم کردن و سرد کردن بدن استفاده شود.